Напомняме на нашите читатели, че за постигането на по-добри резултати при астрономически наблюдения е нужно същите да се провеждат от места, достатъчно отдалечени от градове, промишлени зони, магистрали и други източници на светлинно и прахово замърсяване. В редица случаи е нужно да се има предвид текущата фаза на Луната, защото в ясни и безлунни нощи са достъпни за наблюдение най-голям брой астрономически обекти от различен тип. Използването на бинокъл, зрителна тръба или телескоп многократно разширява възможностите за наблюдение и обогатява впечатленията от видяното.

Посочените в статията моменти са в официално време, с изключение на тези, за които изрично е указан друг тип време.

 

Фази на Луната

Пълнолуния: 6 април в 22:20 ч, 6 май в 6:36 ч;

Последна четвърт: 13 април в 13:50 ч, 13 май в 0:47 ч;

Новолуния: 21 април в 10:18 ч, 21 май в 2:47 ч;

Първа четвърт: 29 април в 12:58 ч, 28 май в 23:16 ч;

 

Перигей: 7 април в 20:00 ч, 6 май в 6:34 ч (съвпада почти точно с пълнолунието през май – „супер-пълнолуние” или „супер-Луна”);

Апогей: 22 април в 16:50 ч, 19 май, в 19:14 ч.

 

По-ярки звезди и съзвездия

През април, веднага след свечеряване на запад залязват някои зимни съзвездия като Орион, Голямо куче и Бик. звездата Капела от съзвездие Колар блести ниско на северозапад. По-високо в небето са Кастор и Полукс от Близнаци, и слабите съзвездия Жираф, Рис и Рак. Най-високо над нас са черпакът на Голямата мечка и фигурата на съзвездие Лъв. Съзвездието Хидра се проточва ниско над южния хоризонт покрай трите малки съзвездия Секстант, Чаша и Гарван. Ниско на югоизток блести синкавата Спика от Девица, а над източния хоризонт е една от най-бляскавите звезди в пролетното небе – Арктур, α-Воловар.

Около полунощ доминиращи са пролетните съзвездия Лъв, Девица и Воловар, а към края на нощта те отстъпват на Змиеносец, Херкулес, Лира, Лебед и Орел. Над южния хоризонт вече се виждат красивите фигури на Скорпион и Стрелец, на чиито фон са видими най-ярките области от Млечния път.

През май, в края на нощта Летният триъгълник е вече високо в небето. Право на юг е фигурата на Стрелец, Млечният път се издига от южния хоризонт нагоре през съзвездията Щит, Орел, Стрела и Лебед, и се спусна на североизток през Цефей и Касиопея. В този си вид небето ще напомня за идващото лято.

Вид на небето в началото на нощта на 15 април.

Вид на небето в полунощ на 15 април.

 

Ярките планети – по ред на залеза им след Слънцето

Юпитер: движи се бавно в съзвездие Овен. В началото на април ще залязва около 2 часа и 35 мин. след Слънцето. Яркостта му ще е -2m, при ъглов диаметър 33”. След средата на април условията за неговото наблюдение ще се влошават заради сиянието на залеза.

 

Венера и Юпитер на 1 април

Венера: през април ще се наблюдава още във вечерния полумрак като ярка „звезда-Вечерница”, на около 30o над западния хоризонт, с нарастващи ъглов диаметър и яркост – от 25” и -4.4m в началото на месеца, до 37” и -4.5m в края. На 3 април вечерта Венера ще се наблюдава почти на фона на Плеядите – гледка, която през бинокъл или малка зрителна тръба обещава да бъде впечатляваща.

Преминаването на Венера пред Плеядите от 2 до 5 април т.г.

Гледана през телескоп, Венера ще бъде в намаляваща фаза – през април ще бъде осветена близо 1/3 от нейния диск, а в първите вечери на май – вече около 1/4. Изтъняващият сърп на Венера бързо ще започне да губи яркост от края на първата седмица на май, от когато планетата ще се наблюдава за все по-кратко време след залеза. Венера се е устремила към долното си съединение на 6 юни – момента, в който тя ще премине между Земята и Слънцето, когато сутринта на тази дата от нашата страна ще може да се наблюдава нейният пасаж пред слънчевия диск.

Венера на 30 април

Марс: наблюдава се високо над южния хоризонт веднага след стъмване, на няколко дъгови градуса източно от звездата Регул, α-Лъв. В средата на април планетата ще бъде с ъглов диаметър 11” и яркост -0.37m, а в средата на май – с ъглов диаметър 9” и с яркост 0.25m.

Марс и Луна 1 април

Марс и Луна 30 април

Сатурн: в началото на нощта се вижда ниско на югоизток в съзвездие Девица. През април ще остава видим до края на нощта. Около средата на април ще бъде на около 5o източно от Спика, α-Девица, с ъглов диаметър 19” и яркост 0.22m. До края на май планетата ще се е преместила видимо по-на север спрямо Спика, като яркостта й ще е спаднала до 0.51m. През май Сатурн ще залязва в края на нощта.

Сатурн 1 април

Сатурн 30 април

Пътят на Сатурн на небето през април и май

Меркурий: Възможно най-удобният момент за наблюдението му ще бъде на 18 и 19 април преди изгрева, когато планетата ще изгрява около 50 мин. преди Слънцето, във вече настъпилата зора. Бихте я открили по-лесно ако претърсите небето ниско на изток с бинокъл. Меркурий ще се отдалечава по своята орбита и на 27 май ще бъде в горно съединение – зад Слънцето спрямо нас.

Меркурий 18 април при максимална западна елонгация

 

По-атрактивни метеорни потоци

Виргиниди (ANT): 26 март – 21 април, максимум на 1 април с около 6 метеора на час, бавни ярки (болиди);

алфа-Виргиниди: април, максимум на 11 април с около 7 метеора на час, бавни ярки;

Лириди: 16 – 25 април, максимун на 22-23 април с около 20 метеора на час, бели;

ета-Аквариди: 19 април – 28 май, максимум на 6 май с около 40 метеора на час.

 

 

По-ярки звездни купове и мъглявини, наблюдаващи се през периода

През април, в началото на нощта все още са видими звездният куп Плеяди в съзвездие Бик и голямата мъглявина М42 в Орион – ниско на запад преди техния залез. Други красиви обекти са двата ярки разсеяни звездни купа М44 – „Ясли” в съзвездие Рак и М41 в съзвездие Голямо куче, немного на юг от най-ярката звезда Сириус. И двата купа са великолепна гледка в окулярите на бинокъл или в малък телескоп.

Пролетните вечери са най-подходящи за наблюдение на много галактики по посока на съзвездията Девица, Ловджийски кучета, Голяма мечка, Лъв и др., но за целта е нужен по-мощен телескоп.

Във втората половина на нощта с бинокъл добре се наблюдава сферичният звезден куп М13 в съзвездие Херкулес. В края на майските нощи са добре видими множество мъглявини и звездни купове в Млечният път, по посока на съзвездията Скорпион, Стрелец, Щит и Лебед.

 

 

Сайтове с данни и прогнози за слънчевата активност и геомагнитните бури

Национален институт по геофизика, геодезия и география

Прогноза за Kp-индекса за 6 часа напред

NOAA Space Weather Prediction Center (SWPC)

Космическото време в момента

Тридневна слънчева и геофизична прогноза

Прогноза за Kp-индекса за 3 часа

Геомагнитна активност – 12 часова графика

Solar and Heliospheric Observatory  (SOHO)

Космическото време

Lockheed Martin Solar and Astrophysics Laboratory

SpaceWeather.com

Integrated Space Weather Analysis System

Solar Influences Data Analysis Center (SIDC)

Седмичен бюлетин

Current Solar Activity and Heliospheric Solar Energetic Particle Conditions

Space Weather Center

Проекта ТЕСИС

Прогнози за космическото време

IPS Real-Time Space Weather Status

Сайтове, с чиято помощ можете да планирате наблюдения на Международната космическа станция (ISS) и на изкуствени спътници на Земята

Трябва първо да зададете Вашето наблюдателно място и часова зона

http://www.heavens-above.com/

http://www.calsky.com/

 

 

Пенчо Маркишки, ИА с НАО при БАН.

Всички права запазени.

Фигурите в статията са генерирани с помощта на софтуер, свободен от авторски права.